Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Официално: 1500 лева глоби за превъртане на километраж и неукрепени тежки товари

Снимка: БГНЕС

1500 лева глоба ще бъде налагана на служителите в пунктовете за Годишен технически преглед на автомобили, ако се докаже, че са манипулирали данни на километражите на преглежданите автомобили. 

Това приеха депутати при окончателното гласуване на промени в Закона за движение по пътищата. Разширяват се правомощията на Главна инспекция "Автомобилна администрация" и тя вече ще може да отменя годишни прегледи, ако се докаже, че реално такива не са извършвани.

Нови, по-солени, глоби от 500 до 1500 лева ще бъдат налагани на шофьори, ако не са укрепили добре пренасяни тежки товари. Каква е целта, обяснява Дамян Войновски, главен секретар на Главна инспекция "Автомобилна администрация":

Има много случаи, при които върху автомобилите се поставят какви ли не товари. Връзват ги с разни въжета, с найлони, което е опасно. Има си изисквания. Те са разписани в стандарти. Ще издадем и наредба, в която ще бъде описано кои товари по какъв начин се укрепват. В много случаи се слагат тежки товари, които не са закрепени и позиционирани правилно. За това става въпрос, а не за за общия случай, в който някой си е тръгнал на почивка със ските или велосипеда.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна