Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По следите на традицията с коледните чорапи

Снимка: БГНЕС

На много места по света, подаръците се крият под елхата, но често в домовете на католическите семейства - те могат да бъдат открити в коледни чорапи. Обикновено там се крият изненади - лакомства, а според легендите дори жълтици. 

В Англия, примерно,  вярват в традиционния вариант на Дядо Коледа, облечен с дълга червена или зелена роба, който докато всички спят, обикаля домовете и оставя подаръци в празни чорапи, закачени около огнището. 

Историите са посветени на добрината на Никълъс  или Свети Никола, който в миналото бил епископ на италианския град Мира. Той бил много обичан заради своята щедрост, която проявявал към всички и особено към децата. Затова и всяка коледна вечер посещавал къщите в енорията си, за да се увери, че всяко ще има подарък. А на сирачетата - хвърлял през комина златни монети, които паднали в закачените им чорапи, съхнещи до огнището. 

Подобна е и Легендата за благородника и трите му дъщери, която разказва как Николъс, изпълнен с грижа и съчувствие, пуснал в чорапчетата на трите девойки три малки кесии, пълни с жълтици, за да имат пари за зестра, тъй като баща им - благородник, загубил богатството си. 

Според холандската теория, през 16-ти век децата оставяли до камината своите дървени обувки, пълни със слама и моркови елените. А в замяна за грижата,  епископ на име Синтърклаас  им оставял лакомства. С течение на времето, обувките се заменили с чорапи, а Синтърклас се оказал Санта Клаус или  Дядо Коледа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна