Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови протести избухнаха в Перу след решението на властите да помилват бившия президент Фухимори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията в Перу използва сълзотворен газ и се сблъска с хиляди протестиращи, разгневени след решението на властите да помилват бившия президент Алберто Фухимори.

"Не на помилването!", скандира тълпата втори пореден ден в столицата Лима. Видях как всички хора се мобилизират. Видях полицията, която ни следваше. Те хвърляха бомби срещу нас. Президентът Пабло Кучински стои зад това. Той иска да се възползва от нас по време на празниците. Не иска да ни позволи да изразим правото си свободно да протестираме, каза един от протестиращите.

Президентът Педро Пабло Кучински помилва Фухимори по здравословни причини на Бъдни вечер. Фухимори, който е осъден на 25 години за нарушаване на човешките права и корупция, беше преместен миналата седмица от затвора в болница. Той има ниско кръвно налягане и неравномерен сърдечен ритъм. Кучински отхвърля твърденията, че е помилвал Фухимори като част от споразумение с неговата партия, за да избегне импийчмънт.

Междувременно привърженици на Фухимори, който беше начело на Перу от 1990 до 2000 година, празнуваха пред болницата, в която той е настанен за лечение. Фухимори е изключително спорна фигура. Някои го смятат за корумпиран диктатор, докато други го уважават заради прекратяването на икономическата криза и борбата му срещу маоистките бунтовници.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна