Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко сигурни са безконтактните плащания

Българска фирма с пионерско решение срещу скимирането на магнитните ленти на банковите карти

| обновено на 27.12.17 в 11:38
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повечето от нас вече притежават безконтактни банкови карти – те дори се вграждат в мобилния телефон и правят плащанията още по-бързи и лесни. Доколко са защитени безконтактните плащания и какви мерки за безопасност трябва да спазваме, коментираха в ефира на "Хоризонт" експерти в областта. 

Красимира Райчева, която ръководи българския клон на един от големите картови оператори, припомни, че основното удобство на безконтактните карти е, че за малки суми можем да правим плащания, без да въвеждаме ПИН код:

Безконтактно може да се разплаща всякаква сума, но в България до 25 лв. няма нужда да въвеждате вашия ПИН. Над 25 лева, когато е разплащането, трябва да въведете ПИН.

Тогава обаче логично възниква въпросът – възможно ли е някой да източи 25 лева от безконтактната ни карта без наше знание. Камен Несторов, който е съосновател на фирма за продукти за картова сигурност, отговори положително: 

Вече дори на пазара има специални ПОС терминали или модифицирани ПОС терминали, които позволяват изчитането на самата карта, тоест извършването на малка транзакция от 20-30 сантиметра. Ако сте в метрото, ако сте в претъпкан автобус, един човек, който се движи между хората в такава среда в час пик, би могъл да направи доста транзакции. Тъй като сумите са малки, повечето хора не обръщат внимание изобщо на това нещо.

По света има различни неща – има например портфейли, които не позволяват извършването на транзакции. Вече има и така наречените "блокинг карти" – това са карти, които неутрализират безконтактността на карта, която е поставена в съседство до нея – тя прави невъзможна комуникацията на безконтактната карта със самия четец, тоест с ПОС терминала.

Красимира Райчева обаче е категорична, че безконтактните карти са защитени и без подобен продукт: 

Технологично е невъзможно, това е въпрос на недоразбиране на този тип технология – че някой може да мине в метрото до вас и да сканира картата ви. Нека някой да пробва да го направи така и да го покаже, че ще стане. 

Във връзка с това, че на пазара се продават специални пластики, в които да си държим картите, Райчева коментира: Всеки търси как да се продават неговите продукти – абсолютно ненужни. 

Аналогичен продукт се продава и за защита на данните от задграничните паспорти:  

Тъй като това са лични данни, доста хора са са чувствителни с право за тяхното опазване. Пак могат да се използват подобни блокери, които да направят възможно блокирането на безконтактния чип, обясни Камен Несторов. 

По отношение за банковите карти – независимо дали са безконтактна или не, на тях има магнитна лента. Фирмата на Несторов е пионер в разработката на защита именно на тази магнитна лента, което прави невъзможно скимирането  на картите. Скимирането може да бъде направено от сервитьор или продавач, на когото сме подали пластиката: 

Картата, която е с магнитна лента – при нея рискът е от класическия вид скимиране. При него в банкомат, в устройство за отваряне на врата или на друго място, или сервитьор дори в заведение, на който сте дали вашата карта.. .просто прекарва картата, магнитната лента през такъв скимър, който записва информацията от нея. На базата на тази информация може в рамките на 30 секунди в другия край на света да бъде направена реплика на вашата карта, за да бъдат изкарани пари от нея.  

Самият предпазващ продукт представлява стикер: Стикерът предпазва да не може да бъде четена информацията от оригиналната магнитна лента на картата и в същото време дава информация на банкоматите и другите устройства, че това е валидна банкова карта, която разполага с чип и пренасочва транзакцията към много по-сигурния чип. 

Всеки от защитните продукти за документи или за банкови карти струва под 10 лева. Експертите обаче са категорични, че 100% защита никога не може да съществува, а и много често престъпниците са една крачка напред, когато говорим за технологични решения.

Повече по темата можете да научите от звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна