Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разказ за две успешни стартиращи компании

Снимка: pixabay.com

Доскоро дяловите инвестиции в стартиращи проекти бяха рядко срещана практика в нашия регион. Инвестициите в стартиращи компании се характеризират с висока степен на риск, затова са преобладаващо под формата на дялово участие на инвеститори, готови да поемат риска, ако е налице потенциал за развитие на бизнеса.

Любомир Янчев
е съосновател в стартираща компания, разработваща умни устройства за дома, които оптимизират потреблението на енергия. Устройствата се монтират на домашните електрически уреди и се управляват от разстояние чрез мобилно приложение за смартфони. Днес компанията и е открила офиси у нас, в Италия, Испания и Индия, както и дистрибуторска мрежа в повече от 32 държави. 

Основните пазари са в Дания, Швеция и Финландия, тъй като устройствата като цена все още не са за масовия български потребител,
 уточни Янев. 

Един от първите инвеститори, подкрепил компанията на съвсем ранен етап, е фондът за рисков капитал Eleven, създаден със 70 процента инвестиции от Европейския съюз по програма JEREMIE, предоставяща Eвропейски ресурси за микро, малки и средни предприятия. 


Тази инвестиция е помогнала при закупуването на оборудване и разработката на продуктите, поясни Даниел Томов - един от партньорите в Илевън: 
Начинът, по който работят тези фондове е, че в 5 до 10 процента от проектите, в които инвестират, тъй като те инвестират в много проекти - то става като един портфейл и реално са толковас печеливши, че те компенсират всички загуби за останалите 80-90 на сто от проектите.


Подкрепена от фонда за рисков капитал "Илевън" е и компанията на 
Орлин Радев, който е съосновател на онлайн платформа за фермерски продукти, която предоставя достъп на потребителите до повече от 100 ферми и малки производители. Пресните артикули се подготвят от фермерите за конкретния клиент, а поръчките се доставят до вратата им. 
Платформата доскоро покриваше само София и Пловдив, но от ноември месец осъществява доставки в цялата страна, посочи Радев. 

Подробности можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна