Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Киев посрещнаха като герои върнатите от сепаратистите пленници

| обновено на 28.12.17 в 09:43
Снимка: БТА

Стотици украинци посрещнаха на летището в Киев тази нощ десетките военни и цивилни, освободени при размяната на пленници между украинските власти и проруските сепаратисти. С развети украински знамена и букети с цветя хората скандираха: "Слава за Украйна! Слава за героите!".

Посланикът на Франция Изабел Дюмон придружаваше украинския президент Петро Порошенко в сепаратисткия Източен регион за среща с освободените мъже и жени.

Ще положим всички усилия, до краен предел, за да измъкнем любимите си, роднините и близките, възможно най-скоро. Изключително важно е, заяви Порошенко.

По уточнени данни Киев е предал на сепаратистите 233 души, а сепаратистите са върнали на Украйна 73 пленници. Това бе първата размяна от 15 месеца насам, договорена в резултат на трудни преговори, с намесата и на руския президент Владимир Путин. Тя се състоя на фронтовата линия близо до Горловка на около 40 километра североизточно от Донецк.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон приветстват размяната на пленници между украинските власти и проруските сепаратисти в Източна Украйна. Това се казва в общо изявление на двамата лидери. Те желаят този процес да продължи и за оставащите пленници, като се осигури пълен достъп на Международния комитет на Червения кръст и подкрепа за издирването на хора, смятани за изчезнали. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна