Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нено Димов внесе в МС предложението за промени в Плана за управление на парк "Пирин"

Правителството решава по казуса "Пирин" на фона на протести "за" и "против" втори лифт в Банско

| обновено на 28.12.17 в 12:27
Нено Димов
Снимка: БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Нено Димов внесе на заседанието на Министерския съвет предложението да се разгледат промени в Плана за управление на Националния парк "Пирин". Точката отсъстваше в предварително обявения дневен ред. 

По време на заседанието е станало ясно, че между български екологични сдружения и Европейската комисия имало размяна на писма по въпроса за статута на парка. Затова премиерът Бойко Борисов е дал около един час, за да може Министерството на околната среда да направи уточнения по темата.

Казусът "Пирин" беше причина за провеждането на два паралелни протеста днес, но с противоположни искания. За около 20 минути – от 10 до 10.20 часа, стотици протестиращи от Банско и района блокираха главния път Е-79 при Симитли с настояване да се разреши изграждането на втори лифт в курорта. 

По-рано пред МС протестираха и природозащитници, които са категорично против втория лифт, който свързват с готвените промени в Плана за управление на парк "Пирин" и на концесионния договор за ски зоната в Банско.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна