Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ отчита известно влошаване на стопанската конюнктура в нашата страна в края на годината

Снимка: БГНЕС

Общият показател на бизнес климата в нашата страна бележи известно понижение в края на годината с 1,6 пункта, но въпреки това продължава да задържа стабилно над дългосрочното си средно равнище, показват резултати от последно проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Влошаването на стопанската конюнктура през декември е в резултат на по-неблагоприятен бизнес климат в промишлеността, строителството и в сектора на услугите при негова стабилизация в търговията на дребно спрямо преходния месец, отбелязва НСИ.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, намалява с 1,9 пункта, заличавайки повишението с 1,2 пункта през ноември, като влошаването се дължи на по-резервираните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия през следващите шест месеца. В същото време анкетата на НСИ регистрира намаление и на осигуреността на производството с поръчки от чужбина, което е съпроводено и с понижени очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца.

Основните пречки, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължават да бъде свързани с несигурната икономическа среда и с недостигът на работна сила, като през декември вторият фактор бележи нов дългосрочен максимум от 2003-та година насам (31,4% от анкетираните предприемачи считат като основен проблем липсата на работна ръка).

По отношение на продажните цени в промишлеността преобладаващите очаквания на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца, показва проучването на НСИ.

                                                                                                       Графика на общия бизнес климат индекс

Снимка

През ноември показателят "бизнес климат в строителството" спада с 3,5 пункта след понижение с 2,7 пункта през ноември, в резултат на по-неблагоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия. Според тях получените нови поръчки през настоящия месец намаляват, като и прогнозите им за дейността през следващите три месеца са по-песимистични.

Най-сериозните проблеми, затрудняващи дейността на предприятията в този сектор, продължават да бъдат свързвани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостига на работна сила, като последната анкета на НСИ отчита отслабване на негативното влияние на първите два фактора.

По отношение на продажните цени в строителството, преобладаващата част от мениджърите в сектора не предвиждат промяна на тяхното равнище през следващите три месеца.

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" запазва приблизително равнището си от предходния месец, като оценките на търговците на дребно за настоящото бизнес състояние на техните предприятия и прогнозите им за развитието на бизнеса им през следващите шест месеца остават благоприятни, посочва НСИ. Прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца обаче бележат известно влошаване.

Основните фактори, затрудняващи развитието на дейността в отрасъла, продължават да са свързани с конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда.

По отношение на продажните цени в отрасъла, очакванията на търговците на дребно са за тяхното известно увеличение през следващите три месеца.

В същото време съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" се понижва през декември с 0,9 пункта след негова стабилизация през предходния месец главно поради изместване на очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на техните предприятия през следващите шест месеца от "по-добро" към запазване на "същото" нивото. Мненията са по-резервирани и по отношение на настоящото и очакваното търсене на услуги в бъдеще, отбелязва НСИ.

И тук конкуренцията в бранша, както и несигурната икономическа среда остават основни пречки за развитието на бизнеса в сферата на услугите.

Относно продажните цени по-голяма част от мениджърите очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.

Трябва да се има предвид, че проучването на НСИ продължава да отчита относително добро представяне на общия бизнес климат в страната, макар и той да продължава да отстъпва от близо 9-годишния връх, отчетен през май (най-високо ниво от края на 2008 година насам). В същото време общият бизнес климат индекс продължава да се задържа трайно над неговото дългосрочно осреднено ниво.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна