Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата година ще донесе повишения на цените на много услуги за италианците

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новата година ще донесе рекордно поскъпване на тока и природния газ, както и на различни услуги в Италия. Асоциации на потребителите изчисляват, че общо за годината всяко домакинство ще трябва да похарчи близо хиляда евро повече.

Медиите единодушно определиха, това, което ще се случи от първи януари 2018-а година  като "удар по джоба". През първите три месеца се се увеличи цената на синьото гориво за бита и на тока - съответно с 5,3% и  5%. Обяснението  поскъпването на електричеството е, че поради голямата  суша хидроенергийните източници са намалели. 

Цената за преминаване по магистралите също ще се увеличи с 2% до 53% заради подобрения. Рекордът ще държи отсечката от 18 километра Аоста Запад - Морже с надценка от почти 53 на сто, или настоящата цена от 5,60 евро ще скочи на 8,40. На второ място е магистралата Милано-Торино с увеличение от над 8%. 

Сериозни повишения на цените ще има и в други сектори. Автомобилните застраховки ще скочат с 25 евро, 97 евро ще е увеличението в транспорта, 49 евро в повече ще се плащат за смет, 55 евро -  за таксата за медицинско обслужване, 18 евро за пощенските услуги, а с 38 евро ще се увеличат тези в банките. От един до пет цента ще струва всяка екологична торбичка в магазините. 

Изненада предизвика налогът за колоездачите  аматьори, който те нарекоха "данък пот" - за да участват в състезания и туристически преходи, те ще трябва да заплащат на родната си  велосипедна федерация 25 евро годишна такса. 

Националният статистически институт  Istat предвижда над 18 милиона в страната да станат по-бедни. Затова беше отправен призив към правителството за контрол и противодействие на необоснованото увеличаване на цените.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна