Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един от осемте турски военни, избягали в Гърция след опита за преврат, получи убежище

Снимка: БТА

Гърция предостави политическо убежище на един от осемте турски военни, които избягаха там веднага след опита за преврат в Турция през юли миналата година, предаде Франс прес.

Комисията, която разглежда молбите за убежище, е одобрила искането на втория пилот на хеликоптера, с който бегълците кацнаха в Александруполис на 16 юли 2016-а. Според агенция АНА-МПА комисията се е съобразила с мнението на правозащитни организации, Съвета на Европа и други международни агенции, които сигнализират за нарушения на човешките права в Турция след метежа. 

Установено е, че няма доказателства, които да сочат, че пилотът е бил замесен в опита за преврат, но тъй като той е издирван от Турция за "политически престъпления", може да не получи справедлив процес, ако бъде екстрадиран. Останалите 7 турски военни остават в ареста докато не излязат решения по техните молби за убежище в Гърция.

Турското външно министерство реагира остро, като предупреди Атина, че може да пострадат двустранните отношения и сътрудничеството по регионални въпроси. В изявлението от Анкара получилият убежище военен е наречен в прав текст превратаджия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна