Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малки и големи се включиха в благотворително бягане в София в полза на децата с увреждания

Дядо Коледа, Снежанка и джуджета участваха в "Санта тича - София" - благотворително събитие, организирано с цел да запали повече хора да спортуват по-активно и да събере средства за дарителския фонд "Спорт за деца с увреждания"
Снимка: БГНЕС

Малки и големи се включиха в благотворителния крос, наречен "Санта тича", в София. Участниците бяха облечени в костюми на Дядо Коледа и различни коледни герои. Събраните дарения са да предназначени за фонд "Спорт за деца с увреждания".

Да започнем новата 2018 година с активен старт, като пробягаме между 2 и 5 км - с идеята да заразим повече млади хора и най-вече деца да спортуват активно - този апел провокира участниците в коледния крос по столичните улици и булеварди. Пред микрофона на "Хоризонт" те споделиха:

Тренирам лека атлетика отдавна и много обичам да тичам, а когато е за деца с увреждания - това наистина и нас ще ни зарадва, и децата.

Смятам, че да се дарява на деца с проблеми е много добра кауза и бих искал да направя каквото мога, за да им помогна.

Има много по-голяма нужда от спортни площадки, които да включват и хора, които имат различни способности.

Само 9 на сто от българите спортуват активно, сочат данните на Евростат, отбеляза един от организаторите на кроса Стефан Иванов:
Което ще рече повече от два часа и половина на седмица. Заедно с Румъния сме на дъното на таблицата в Европа. Средното за Европа е 30 процента. В страни като Дания, Финландия, Швеция, над 50-55 процента от хората спортуват.
Вече 250 души вече са дарили средства за деца в неравностойно положение във връзка с инициативата "Санта тича".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна