Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едва 1/4 от българските фирми очакват преки положителни ефекти върху дейността си от Европредседателство

Снимка: архив

Представители на бизнеса не са обнадеждени от перспективите, които им дава започналото Европредседателство. Бизнесът е раздвоен и за влизането на България в еврозоната. Това е обобщение след проучване на Българската стопанска камара. Според него само 1/4 от фирмите очакват преки положителни ефекти върху дейността си от българското председателство.

Влизането в еврозоната е най-мащабната реформа, която предстои и тя плаши бизнеса, коментира заместник-председателя на Стопанската камара Димитър Бранков. Все пак 43% подкрепят приобщаването към европейския валутен съюз, но срещу тях стоят другата половина от компаниите, които не са готови за това:

Тези 43%, които одобряват бързото влизане в еврозоната, контрастират на фона на общата неподкрепа, тъй като последни проучвания на Евробарометър показват, че някъде около 60% от българите като граждани се колебаят или са против подобно решение – т.е. виждат повече негативи, отколкото позитиви, каза Бранков.

Повечето от фирмите са токова скептични и по отношение на Европредседателството, като смятат, че нищо няма да спечелят като положителни ефекти от тази роля на страната ни, коментира другият заместник-председател на работодателската организация Камен Колев:

По-голямата част считат, че това ще бъде едно имиджово мероприятие, което принципно ще подобри бизнес средата, ще привлече инвеститорски интерес, включително и преки чуждестранни инвестиции, т.е. очакват косвени, не директни ефекти в тяхната дейност.

Повече по темата можете да чуете в предаването „12+3“ на „Хоризонт“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна