Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пета нощ на протести в Иран

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пета нощ на протести в Иран. Девет души са били убити, съобщава АФП, като се позовава на държавната телевизия. Шестима от протестиращите са били убити при нападение срещу полицейски участък в град Кадариджан. Сблъсъците избухнали след опит да бъдат откраднати оръжия от участъка.

От началото на размириците през миналата седмица броят на загиналите достигна 21 души, по данни на телевизията. Сред тях е член на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Около 100 са арестуваните през тази нощ.

Демонстрации се проведоха в няколко части на страната въпреки действията на правителството да се справят с най-големите протести срещу режима от години. Малки групи протестиращи преминаха по улиците на Техеран снощи, преди засиленото полицейско присъствие да възстанови реда. Безредиците се фокусираха в провинциалните градове.

Последните демонстрации се проведоха въпреки заканата на президента Хасан Рохани, че нацията ще се справи с "бунтовниците и закононарушителите".

Али Шамхани, секретар на Иранския Върховен съвет за национална сигурност, описа безредиците - най-голямото предизвикателство пред режима от масовите протести през 2009 година, като предизвикана война срещу иранския народ

Хаштагове и съобщения за ситуацията в Иран идват от Съединените щати, Великобритания и Саудитска Арабия, заяви Шамхани.

Иранското министерство на разузнаването разпространи изявление, в което се казва, че "подстрекателите" ще бъдат идентифицирани и властите скоро и много сериозно ще се справят с тях.

Рохани се опита да омаловажи протестите, които започнаха заради икономически оплаквания във втория по големина град Машхад миналия четвъртък, но бързо се обърнаха срещу ислямския режим със скандирания "Смърт на диктатора".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна