Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗК отхвърли украинското искане за спиране на поръчката за поддръжка на МиГ-овете

| обновено на 02.01.18 в 18:37
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отхвърлила искането на украинската фирма "Украинмаш" за спиране на обществената поръчка за поддръжка на изтребителите МиГ-29.

Това решение дава възможност на Министерството на отбраната да продължи преговорите с единствената избрана от него фирма - руския производител "РСК МиГ", определена заради лиценза за ремонт на самолетите, който притежава.

Украинската фирма може да обжалва решението пред тричленен състав на Върховния административен съд в 3-дневен срок от съобщаването му на страните. "Украинмаш" претендира, че изискването за лиценз при поръчката е било дискриминационно, защото като производител "РСК-МиГ" умишлено не е предоставила подобна легитимация на нито една чуждестранна компания.

Сигналът до КЗК блокира процедурата за поддръжката на изтребителите и това беше оповестено от военния министър и вицепремиер Красимир Каракачанов непосредствено преди празниците. 

За ремонта на наличните бойни самолети правителството отдели 82 милиона лева за ремонта на МиГ-овете в Русия. Докато се чакаше решението на КЗК обаче кабинетът преразпредели 53,4 млн. от същите пари по проекти за поддръжка на военните летища и ремонти на военните училища. Това се случи в самия край на 2017. 

От военното министерство заявиха пред "Хоризонт", че сега липсващите средства за ремонта ще се търсят от бюджета за 2018. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна