Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зигмар Габриел: Германия се притеснява от ескалация на ситуацията в Иран

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия се притеснява от ескалация на ситуацията в Иран, заяви по време на посещението си в Украйна германският външен министър Зигмар Габриел, цитиран от Ройтерс. Той посочи, че гражданите трябва да изразяват несъгласието си с политическите и икономически решения на държавата по мирен начин, а правителството не бива да им отговаря с насилие:

Правото на свобода на словото трябва да бъде защитено. Ние съветваме настойчиво да не бъде използван в международен план този вътрешноирански конфликт, който има своята предистория, отчасти в икономиката и отчасти в политиката, което ние можем да разберем. Това няма да облекчи положението. Нашата позиция обаче е много ясна: хората във всяка държава трябва да имат правото да изразяват своето мнение за икономиката и политиката, да отстояват правата си. Такъв трябва да бъде и случаят в Иран.

Германският първи дипломат каза на обща пресконференция с украинския си колега Павло Климкин, че е скептичен дали решението на Съединените щати да доставят смъртоносни оръжия на Украйна би помогнало за решаване на конфликта в Донбас.

От своя страна Климкин пък заяви, че страната му ще използва доставените от САЩ оръжейни системи само за отбрана, предаде Асошиейтед прес.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна