Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Благоевградско организираха контрапротест за Пирин

| обновено на 04.01.18 в 21:25
Снимка: БГНЕС

Жители от всички 14 общини на Благоевградска област демонстрираха тази вечер в подкрепа на изграждането на нов лифт над Банско. Те блокираха главен път Е-79 в района на Симитли за 40 минути.

Десетки патрули охраняваха недоволните заради късния час от денонощието и за да се предотвратят инциденти на главния път. Протестът доведе до задръстване в двете посоки на Е-79.

Освен стотиците жители от региона, край Симитли бяха и общински кметове от Пиринско.

Солидарността води до качествени резултати, заяви кметът на Благоевград Атанас Камбитов. Втората кабинка е важна не само за Банско и това трябва да го кажем много ясно, важна е за развитието на цялата област - от Благоевград до Гоце Делчев и от Благоевград до Петрич. Обединението прави силата.

Подобно беше и становището на един от кметовете на малките общини в региона - Струмяни, Емил Илиев:

Това е най-важно, за да покажем, че хората, които сме в местната власт, имаме нужда от обединение, защото ние реално защитаваме интересите на хората, създавайки възможности и предпоставки за развитие на бизнеса и с оглед на това и нови работни места, естествено.

Недоволните изтъкнаха още, че еколозите защитават чужди интереси, а не националните. 

За 11 януари е насрочен национален протест в столицата, на който са поканени всички любители на зимните спортове, заявиха от организационния комитет в Банско.

По-рано днес адвокат на компанията "Юлен", концесионерът на ски зоната в Банско, заяви, че изграждане на втори кабинков лифт може да започне най-рано след 2 години заради очаквани обжалвания на инвестиционния проект. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени