Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кр. Каракачанов: Ще търсим допълнителни средства за ремонт и модернизация на изтребителите МиГ

България е пред сключване на договор с РСК „МиГ“ за поддръжка на изтребителите МиГ - 29

| обновено на 06.01.18 в 19:26
Снимка: БГНЕС

България е пред сключване на договор с РСК „МиГ“ за поддръжка на изтребителите МиГ - 29. Това обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов, като посочи още, че договорът ще бъде подписан: Като мине и през административния съд - да се отхвърлят претенциите на украинската фирма.


В края на 2017 година Комисията за защита на конкуренцията отхвърли като неоснователно искането на украинското дружество "Украинмаш" за спиране на обществената поръчка за МиГ- овете, но остави и възможност фирмата да се обърне към административния съд: Те ще ни загубят три месеца на практика, каза още Каракачанов.


Но правителството трябва да намери и пари. За ремонта на самолетите бяха заделени 82 милиона лева. Преди Нова година малко над 53 милиона от тях бяха преразпределени по други пера. Сега военният министър посочи:

В момента очаквам от РСК „МиГ“ да получим точната сума. Няма как да си възстановим способностите на МиГ – 29, без да има и допълнителни средства.


В приетия от правителството план за повишаване на разходите за отбрана до 2024-а, за да достигнат 2% от Брутния вътрешен продукт, както беше договорено на срещата на върха на НАТО в Уелс, е предвидено руските изтребители да бъдат поддържани до 2020-а с по 26 хиляди лева на година. Гласуваните от Народното събрание суми за нови бойни самолети остават в сила. 

Министерството на отбраната ще търси допълнителни средства за ремонт на наличните изтребители, каза за "Хоризонт" министър Каракачанов:

При актуализация на бюджета или при реализиране на допълнителни приходи в бюджета ние ще настояваме за допълнителни средства именно за ремонт и модернизация на МиГ-овете. 

Има предвидени средства в бюджета -  нашият бюджет, на Министерството на отбраната за 2018-а, но те няма да стигнат. Освен парите, които ние сме предвидили, мисля, че едни 20-ина милиона на година допълнително, даже 20-25 милиона, могат да бъдат отделени. 




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна