Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха обновената църква "Св. Стефан" в Истанбул

| обновено на 07.01.18 в 14:19
5
Премиерът Бойко Борисов, патриарх Неофит, турският президент Реджеп Ердоган и турският премиер Бинали Йълдъръм и други режат лентата на обновената Желязната църква "Св. Стефан" в Истанбул
Снимка: БТА





С тържествената церемония в Истанбул бе открита обновената българска църква "Свети Стефан“, по-известна като "Желязната църква“ и реставрирана 7 години. Това стана в присъствието на българския премиер Бойко Борисов, турския президент Реджеп Ердоган, министъра на външните работи Екатерина Захариева, Българския патриарх Неофит, вселенския патриарх Вартоломей, българския главен мюфтия Мустафа Хаджи, високопоставени представители на Истанбулската голяма община, други официални лица и гости от българската църковна община в Истанбул.

Вълнението ни е още по-голямо, тъй като в днешния ден за първи път имаме възможността да видим този свят Божий дом в неговия обновен вид, достигнат днес благодарение на добросъседските ни отношения и доброплодното сътрудничество между нашите страни и нашите православни църкви. Богатство на нашата история и братски отношения в ново време. Да ни е честит обновеният храм "Св. Стефан". Да се издига българският дух в нашите отношения за доброто на нашите стани, църкви и народи, каза българският патриарх Неофит в началото на церемонията.

Може би за мюфтията, който е с нас, и за българските мюсюлмани е било трудно да си представят президентът на Турция, премиерът на Турция, вселенският патриарх, българският патриарх, българският мюфтия да сме заедно, и то не за да спорим и да се мразим, а зад гърба ни да е единственият в света в момента такъв паметник на културата, такава прекрасна църква на Златния рог, нашата религия да бъде уважавана и всички ние, когато сме в Истанбул, да запалим свещичка, коментира Бойко Борисов и благодари на турската държава за направеното.

По-рано на влизане в храма Борисов каза: В България всичко е хейтване, това е модата – и най-хубавото да го направим лошо. Тук, на това място, имаше цели цехове, да не говорим за основите, които се направиха, за да стъпи стабилно, защото щеше да падне. Всеки един орнамент се сваляше, изливаше, почистваше, грундираше. Ако беше го правила българската държава, не 8 млн., а 80 щеше да излезе. А и нямаше да можем да създадем тази организация, в центъра на Истанбул да докараме техника, хора. Затова истински благодаря за направеното. 

Турският президент Ердоган заяви в речта си на церемонията: Стремим се да поддържаме всички религиозни храмове във всички краища на страната. 14 църкви и храмове бяха реставрирани основно, а Желязната църква беше финалът на тази дейност по мащабна реставрация… Надявам се това наше сътрудничество да продължи и с историческите, и с религиозните паметници, които се намират в България. Ще бъде удоволствие за мен да участвам в церемонията по откриването на реставрираната джамия в София. 

Молебенът в началото на церемонията бе отслужен от Вселенския патриарх Вартоломей, който поръси черквата със светена вода от вчерашния ритуал за Богоявление. След церемонията премиерът Борисов заведе турските лидери в Желязната църква, за да им покаже храма отвътре. 

По-късно през деня ще се състои среща между премиера Борисов и турския президент Ердоган в двореца Долмабахче. Дворецът е със статут на резиденция на турския парламент и приемането на чужди държавни лидери в него е израз на особена чест. 

На отделна церемония българският патриарх Неофит връчи на председателя на настоятелството на българската екзархия Васил Лязе ордена на Българската православна църква "Св.Св. Кирил и Методий" - Първа степен за опазването на християнската вяра. Това се случи след тържествен обяд в българския екзархийски дом в истанбулския квартал „Шишли“. Министърът на културата Боил Банов връчи грамоти и почетни знаци „Златен век“ за принос към развитието и утвърждаването на националната идентичност на Лязе, на генералния консул на България в Истанбул Ангел Ангелов и на Емил Велинов, директор на Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет. ​ 

Вежди Рашидов, бивш министър на културата, каза: Реставрирахме двете църкви в Одрин, а това малко остана в периферията. Това не стана случайно. Това стана по времето на добрата дипломация на правителството на Борисов, дори тръгна още от първия кабинет "Борисов“.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан коментира събитието и го нарече "велико": Животът на християнина е една нехристиянска обстановка не е толкова прост, но фактът, че ще застанат двама водачи на две държави с различни вероизповедания и ще се съберат под купола на храма, на онзи уникален храм, на онази българска светиня, която възкръсна и която не случайно е построена от нашите деди, това е едно велико събитие, което е в благодатта на Богоявление.

Основният камък на уникалния храм е положен през 1892 г. Църквата е построена по проект на прочутия архитект Ховсеп Азнавур, който заради нестабилния терен предлага изпълнението да бъде от железни елементи, дело на австрийска фирма. Частите са доставени от Виена по Дунав до Черно море, а оттам са транспортирани до Цариград. Църквата е осветена през 1898 г. В последните години металните елементи бяха ръждясали, а дървените основи - изгнили. Ремонтът струва 16 млн. турски лири или около 7,5 млн. лева. От тях 15 милиона лири са предоставени от турската държава, а останалият 1 млн. лири е отпуснат от България. В резултат на реставрацията външните колони са подсилени и вече са с дебелина 15 сантиметра, а не 10, както беше досега. Подът на Желязната църква пък вече се поддържа от 320 бетонни колони. Куполите на храма са покрити със златен варак.

Да работя по тази реставрация е голям професионален шанс за мен. Това заяви в интервю за предаването "Неделя 150" на програма "Хоризонт" архитект Фикрие Булунмаз, която ръководи екипа от турски специалисти реставратори в продължение на седем години за спасяване на желязната църква "Св. Стефан":

След като дойдох, първоначално открихме търг за боядисването и ремонта на фронталните пукнатини. Първоначално започнахме работата с друг изпълнител на проекта, но това не беше достатъчно. Оказа се, че поддържащата система изцяло беше негодна и трябваше да подменим всичко. Имаше риск църквата да рухне, ако още няколко години нищо не се беше направило или в случай на земетресение.

Заради възстановяването на църквата "Св. Стефан“ на реципрочна основа в България беше реставрирана главната джамия в Пловдив - "Джума джамия“.

Цялото интервю с архитекта на църквата можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна