Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звездите на "Златен глобус" в черни тоалети срещу сексуалното насилие

| обновено на 08.01.18 в 07:50
Марая Кери, Америка Ферера, Натали Портман, Ема Стоун и Били Джийн Кинг
Снимка: БТА

Филмът "Три билборда извън града" на британеца Мартин Макдона спечели престижната американска награда за кино и телевизия "Златен глобус".

Мексиканецът Гийермо дел Торо грабна приза за най-добър режисьор с лентата "Формата на водата". 
Гари Олдман печели "Златен глобус" за най-добър актьор в драмата "Най-мрачният час". 
Сирша Ронан е носителката на тазгодишния "Златен глобус" за най-добра актриса в комедия с филма "Лейди Бърд".

Звездите на киното и телевизията откликнаха масово на призива да бъдат облечени в черно на церемонията в Лос Анджелис в знак на протест срещу сексуалното насилие и солидарност с жертвите след скандала, който беше отприщен от аферата "Уайнстийн".

По този начин жени и мъже изразиха подкрепа за кампанията "Time's Up" (Времето изтече), която застана на страната на жени, станали жертва на сексуален тормоз и дискриминация. 

Това е първата голяма и престижна церемония, откакто избухна скандалът със сексуални посегателства в кино индустрията, напомнят световните агенции. 
Никол Кидман, която спечели наградата за най-добра актриса в лимитиран сериал за драмата на HBO “Големите малки лъжи", в речта си благодари на колегите си, възхвалявайки "силата на жените" и използва възможността да се изкаже по тема, която е много близка до нейната героиня:
Героинята, която играя, представлява нещо, което е в центъра на нашия разговор точно сега - малтретирането. Вярвам и се надявам, че можем да предизвикаме промяна чрез историите, които разказваме, и начина, по който ги разказваме. Нека поддържаме жив този разговор.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени