Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Георги Попов: Острото начало е характерен симптом при грип

Близо 200 човека са преминали от 29 декември миналата година досега през сезонния грипен кабинет в Катедрата по инфекциозни болести на Военномедицинскатй академия. Полк. доц. Георги Попов - началник на Катедра по инфекциозни болести, подчерта, че още при първите симптоми трябва да се потърси лекарска помощ, за да се избегнат усложнения като пневмонии, менингоенцефалити, отити, синузити, неврити и други:

Пациентите, които идват в този кабинет най-условно могат да бъдат разделени на две групи, в зависимост от симптоматиката. Тънката разлика между грип и обща настинка трябва да бъде направена именно от специалист, за да се назначи и адекватното лечение. Характерно за грипа е острото начало, болки в ставите, очите, обща интоксикация - болният е отпаднал, не му се работи, няма настроение, има висока температура над 38 градуса, придружена с втрисане, суха кашлица. При общата настинка нещата са постепенно започващи с първоначални белези. Тук водещото е едно кихане, температурата е повишена, но е под 38 градуса.

Медиците съветват по време на грипния сезон да ядем повече плодове, предимно цитрусови, зеленчуци, да приемаме повече течности и чай. Важна е и здравната култура на хората - болните трябва да се изолират вкъщи, да се носят маски. Трябва да се внимава за хигиената на ръцете - грипните вируси се задържат по повърностите и лесно можем да се заразим.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени