Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отгледаха човешки мускул в лаборатория

Отгледаната в лаборатория мускулна тъкан.
Снимка: Университет "Дюк"

Работеща човешка мускулна тъкан бе отгледана в лаборатория от стволови клетки, като пробивът обещава възможност за лекуване на страдащите от дегенеративни мускулни болести, предаде АФП.

Учени от Университета „Дюк“ в Северна Каролина твърдят, че първи в света са успели да постигнат това чрез използване на кръвни или кожни клетки от възрастен индивид, които били „препрограмирани“ да станат младежки, т.е. подходящи за различни цели.

Те се наричат „индуцирани плурипотентни стволови клетки“. Подобно на ембрионалните стволови клетки, те могат да се превърнат във всяка друга човешка клетка.

В случая тези клетки били накарани да станат скелетни мускулни клетки, които израснали до „функциониращ човешки скелетен мускул“, се посочва в научното съобщение в сп. „Нейчър комюникейшънс“.

Отне ни години на опити и грешки, правене на предположения и малки стъпки, за да произведем функциониращ човешки скелетен мускул от плурипотентни стволови клетки, каза съавторът на проучването Линцзюн Жао.

Пробивът бил направен и благодарение на уникалните условия за клетъчни култури в лабораторията и специално триизмерно скеле, позволяващо на клетките да растат „много по-бързо и по-продължително“ от други екипи, правили подобни изследвания.

Отгледаната тъкан се съкращавала и реагирала на външни стимули, като електрически импулси или химически сигнали.

Учените имплантирали мускулни влакна във възрастна мишка, които оцелели и функционирали най-малко 3 седмици, макар да не били толкова силни като естествените. Екипът се надява тази техника да позволи отглеждането на „безкрайно количество“ функциониращи мускули в лаборатория, на които да бъдат тествали лекарства или генна терапия за дегенеративни мускулни заболявания.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени