Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Визитата на македонския вицепремиер в Буяр Османи в Атина и спора за името на Македония е основна тема в гръцките издания.

"Досега няма споразумение за решение на проблема за името", цитира вестник "Катимерини" думите на македонския вицепремиер Буяр Османи след разговорите му с гръцкия външен министър Никос Кодзиас.

"Гърция признала македонска нация" внушава от челната си страница вестник "Естия". Вестник "Контранюз" призовава "да бъде сключено още сега споразумение със Скопие".

На уволненията в полското правителство като опит на премиера Матеуш Моравецки да нормализира отношенията на страната му с ЕС обръщат внимание редица западни издания.

"Евроскептичната песен на Полша изведнъж зазвуча на по-нисък тон", пише германският "Франкфуртер алгемайне цайтунг" и изтъква, че най-значимите критици на ЕС в полския кабинет е трябвало да си тръгнат.

Малко вероятно е промените да доведат до реално подобрение на отношенията между Варшава и Брюсксел, пише в анализ на "Файненшъл Таймс“.

"Индипендънт“ изтъква, че въпреки конфронтацията с Брюксел подкрепата за членството в ЕС е достигнала рекордно високо равнище в самата Полша.

На предстоящите президентски избори и стратегията на сегашния държавен глава Владимир Путин обръщат внимание руските издания.

"Задачата да доведат руските избиратели пред урните ще бъде възложена на главите на отделните федерални региони", пише "Ведомости". Активността на президентските избори през март може да е най-ниска в историята на Русия, смята политологът Александър Кинев. Властите ще полагат усилия за вдигането ѝ в големите градове като Москва и Санкт Петербург, а това автоматично ще влоши резултата на Путин, смята политологът.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени