Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха официално Българското председателство на Съвета на ЕС

Колегиумът на еврокомисарите днес и утре е у нас за откриването на Европредседателството

| обновено на 11.01.18 в 22:43
Снимка: БТА




Българското председателство на Съвета на Европейския съюз беше открито на официална церемония в Народния театър "Иван Вазов". На нея присъстваха председателите на Европейския парламент Антонио Таяни, на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

С химна на България, изпълнен от Детския хор на Българското национално радио, беше поставено началото на първото българско европредседателство.

Най-емоционално беше изказването на председателя на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск, който започна със стихове на Иван Вазов:

"Отечество любезно, как хубаво си ти!"

И продължи речта си на български:

Историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от сценария на "Игра на тронове". Всички ние бихме искали настоящето и бъдещето на Балканите да наподобяват по-малко сценарии на драматични филми.

Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер пожела успех на председателството и подчерта, че гласът на България ще се чува ясно в Европа през следващите шест месеца:

Вашето място е в Европа. Вашето място е в Шенген. Вашето място е еврото. Ще работим да постигнем това. Комисията ще е до България.

Председателят на Европейският Парламент Антонио Таяни посочи:

Трябва да помогнем за подобряването на ефективността в Европейския съюз, за да се приближим до нашите граждани, особено до младото поколение. Трябва да слушаме внимателно техните притеснения и очаквания.

"За да пребъде Европа, ни трябват разбираема реч и опростени процедури", посочи в словото си президентът Румен Радев:

Глобалната несигурност превръща европейската отбрана в императив. Миграцията и тероризмът изискват активен диалог с големите съседи на Съюза.

В следващите шест месеца трябва да положим усилия не само за България, посочи премиерът Бойко Борисов:

От една страна, ние трябва да бъдем безпристрастен модератор в преговорите, но в същото време трябва да направим така, че и за всеки българин да остане усещането, че Европейският съюз прави нещо и за него.

Председателят на парламента Цвета Караянчева е уверена в успеха на българското европредседателство:

Пред нас е нелеката отговорност да работим за консенсусни решения в Европейския съюз.


Утре членовете на Европейската комисия ще участват в срещи с министрите от българското правителство, на които ще обсъждат основните приоритети на председателството, сред които: външни работи; сигурност и отбрана; миграция и правосъдие; приобщаваща и стабилна Европа; конкурентна, иновативна и дигитална Европа. След обсъжданията ще се проведе общо заседание на колегиума на комисарите и българското правителство с участието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателя Бойко Борисов. По-късно Юнкер и Борисов ще дадат пресконференция.

Много ключови въпроси пред бъдещето на Евросъюза ще бъдат поставени на масата през идните месеци на Българското председателство, най-сериозните от които - до лятото да бъде постигнат консенсус за реформата на общата европейска система на убежище и на Дъблинското споразумение. Преговорите по Брекзит навлизат във втора фаза и макар водеща роля по тях да има главният преговарящ на Евросъюза Мишел Барние, темата бележи и Българското евролидерство заради разговорите по бъдещия евробюджет и финансовата дупка в него, която ще остави излизането на Великобритания. 

България се надява през следващите 6 месеца да намери решение и на блокираното с години присъединяване към Шенген, определяно като Балканско председателство през май страната ни ще бъде домакин и на среща на върха за Западните Балкани, но все още стои отворен въпросът ще има ли такава среща и с участието на Турция като част от усилията за нормализиране на диалога на Евросъюза с Анкара. 

България влезе в Европредседателството, докато все още е под мониторинга на Еврокомисията за реформите в съдебната система и борбата с корупцията и престъпността. В същото време ще ръководи и заседанията на Съвета по общи въпроси, които ще обсъждат безпрецедентната процедура срещу Полша заради опасения за върховенството на закона. 

Утре предстои първото съвместно заседание на българското правителство с еврокомисарите в София, а разговорите ще вървят по основните приоритетни за страната ни теми, по които поехме щафетата от Естония - външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие, приобщаваща и стабилна Европа, конкурентност и дигитализация. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна