Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите затегнаха режима на строеж на високи сгради в София

Снимка: БГНЕС

Депутатите затегнаха режима на строеж на високи сгради в София, след като приеха на първо четене промени в Закона за устройството на Столична община. С проекта на ГЕРБ се обособяват зони за стоеж, като небостъргачи ще могат да се строят само в крайните западни и източни райони на София.

Всеки проект на сграда над 75 метра и 25 хиляди квадратни метра разгърната застроена площ ще може да се осъществява само след решение на Общинския съвет и след като има отделен устройствен план, гласят промените. С тях се предвижда - при одобряване на такива високи сгради, Столична община да приема изцяло нова наредба за транспортно-комуникационното им обезпечаване, обясни Александър Ненков, един от вносителите.

От БСП изразиха принципната си подкрепа на законопроекта, но и предупредиха:

Според европейските регламенти и изисквания една кокошка, за да се чувства щастлива и свободна, са й необходими 4 квадратни метра. В последните години на един софиянец мисля, че започнаха да му се полагат по-малко, заяви Христо Проданов.

Александър Ненков от ГЕРБ уточни, че с промените не се цели да се ограничи инвестиционният процес, а се регламентира къде и какво може да се строи: 

Въвеждаме нова зона, която е за много високо строителство по източен и западен край на град София, където ще могат да бъдат реализирани небостъргачи, а в цялата останала част на градски и околоградски район ще има много точно и ясно дефинирана крайна кота корниз, под която да не бъде надвишава. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна