Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Стандард енд Пуърс" понижи кредитния рейтинг на Бразилия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Агенция "Стандард енд Пуърс" понижи суверенния дългосрочен кредитен рейтинг на Бразилия, позовавайки се на провежданата по-малко навременна и ефективна политика.

Агенцията намали рейтинга на голямата латиноамериканска държава до "ВВ-" от "ВВ", нов същото време повиши неговата перспектива до стабилна от негативна. Трябва да се има предвид, че новият кредитен рейтинг е с три стъпки под т.нар. "инвестиционен" рейтинг.

Водещата кредитна агенция посочи, че Бразилия е постигнала по-бавен от очаквания напредък при въвеждането на съдържателно законодателство за коригиране на структурните фискални отклонения и нарастващите нива на дълга. Според "Стандард енд Пуърс" липсата на съгласувана политическа подкрепа за коригиращи икономически мерки намалява перспективите за солиден и бърз отговор на властите в страната на наличните проблеми.

Стабилната перспектива за кредитния рейтинг отразява наше мнение, че има по-малко от 33% вероятност да прибегнем до ново негово понижение в рамките на предстоящата година, посочи кредитният анализатор на агенцията Лиза Шинелер.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна