Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Япония ще подпомогне евроинтеграцията на Западните Балкани

| обновено на 14.01.18 в 19:09
Снимка: БГНЕС

Япония ще подпомогне евроинтеграцията на Западните Балкани. Това стана ясно след разговори на българския премиер Бойко Борисов с японския му колега Шиндзо Абе.  

Борисов беше категоричен, че отношенията между народите на Япония и България са изключително близки, а на входа на Европа има държава, която има изключителни симпатии към японския народ. Той каза, че преди година никой не е говорил за интеграцията на Западните Балкани, а сега това е приоритет на ЕС и не само:

Имаме и председателство на 16+1 с китайския премиер. След първото посещение, което имах в Саудитска Арабия, саудитският престолонаследник също има интерес и ще организираме такава среща. Изключително мощните корпорации, чиито лидерите днес са тук в София, с българската експертиза по темата, съм убеден, че с премиера на Япония ще предложим и други схеми, които да подпомогнат изграждането на големи инфраструктурни проекти и инвестиции не само в България, но и на Балканите.

От своя страна Шиндзо Абе също потвърди, че страната му подкрепя силно сплотена Европа, ще работи за интеграцията на държавите от региона на Балканите. Абе каза още, че с Борисов са обсъдили постоянно усложняващата се ситуация в Азия и ракетната и ядрена програма на Северна Корея, която трябва да бъде спряна. С това се солидаризира и премиерът Борисов, като каза, че България осъжда действията на Северна Корея.

В рамките на Българското европредседателство ще се работи и за приключване на преговорите по търговското споразумение с ЕС и Япония. Абе даде да се разбере, че Япония има интерес от инвестиции в България:

По-рано днес организирахме среща между премиера Борисов и най-добрите японски бизнес лидери, дълбоко свързани с България, и с одобрението на премиера Борисов решихме да стартираме японски бизнес форум. Бих искал това да се превърне във възможност за по-нататъшно навлизане на японски компании в България.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени