Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на германските социалдемократи обещаха подобрения в споразумението за коалиция

Канцлерът Ангела Меркел, лидерът на ХСС Хорст Зеехофер (вдясно) и лидерът на социалдемократите Мартин Шулц след края на предварителните преговори за коалиция в петък.
Снимка: БТА

Лидерите на германските социалдемократи обещаха да постигнат подобрения в предварителното споразумение за коалиционно управление, постигнато тази седмица с консерваторите на канцлера Ангела Меркел

В сделката, постигната в петък сутринта след 25-часови преговори, липсват някои от ключовите предизборни обещания на социалдемократите като по-високи данъци за богатите и укрепване на общественото здравеопазване. Въпреки това лидерите на партията се надяват, че ще получат подкрепа на партийния конгрес, насрочен за идната неделя.

Ще се опитаме да постигнем повече в следващия етап на преговорите, обеща премиерът на провинция Рейнланд-Пфалц Малу Драйер. Съпартиецът й Торстен Шефер изтъкна, че проучвателните преговори са поставили само основата на бъдещото коалиционно споразумение.

Проучване на института "Емнид" показва, че според 60% от германците конгресът на ГСДП на 21 януари трябва да подкрепи коалицията с Меркел. Делегатите на партията от Саксония-Анхалт обаче отхвърлиха сделката в събота.

Успоредно с коалиционните преговори, германското правителство ще продължи преговорите с Франция за реформи в еврозоната. Германският финансов министър Петер Алтмайер ще се срещне идния четвъртък с френския си колега Брюно льо Мер, съобщи Ройтерс. На дневен ред ще са идеите за банков съюз, Европейски валутен фонд и повече инвестиции за стимулиране на икономическия растеж.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна