Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 ранени, след като двама маскирани младежи атакуваха с ножове училище в руския град Перм

| обновено на 15.01.18 в 12:36
Полицай с куче стои пред атакуваното училище №127 в Перм, Русия.
Снимка: Ройтерс

Двама непълнолетни, маскирани и въоръжени с ножове, нападнаха училище в руския град Перм, като раниха 15 души, 12 от които са настанени в болница, предаде агенция ТАСС. 

Заради получените тежки рани се наложи учителка и две деца да бъдат оперирани.

Ана Кузнецова, представителката по човешките права към президента на Русия, заяви, че учещи се в 4 клас са "защитавали учителка, която се опитала да спре атакуващите с ножове 16-годишни младежи" в училище №127.

Нападателите - ученик и бивш ученик на училището, са задържани, като един от тях се разпитва, а другият е настанен в болница. Бившият ученик преди време се водел на отчет в психодиспансер, като вероятно успял да влезе в сградата със стар пропуск.

Според майка на един от учениците, учителката Наталия Шагулина, класна ръководителка на 4б клас, помогнала за спасяването на няколко ученици, като отблъснала един от нападателите и така децата успели да избягат. Тя била първата, която се изпречила на атакуващите с ножове, предаде РИА Новости. Шагулина получила удар с нож в шията, като след операцията се намира в реанимация. 

В момента на атаката в училището се намирали над 740 души, около 700 от които ученици. След инцидента всички училища в града са засилили мерките за сигурност. 

Мотивът за атаката се изяснява, като по нея се води разследване.

Според руски медии един от нападателите имал на страницата си видеозаписи, посветени на атаката в гимназия в Колумбайн, Колорадо, през април 1999 г., когато учениците Ерик Харис и Дилън Клиболд убиват 12 ученици и учител, раняват 21 души, след което се самоубиват. Сред тях били записи, направени от двамата нападатели преди атаката. Другият пък позирал с автомати за снимки в страницата си в социална медия.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна