Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хан приветства ратифицирането на Договора за добросъседство между България и Македония

| обновено на 16.01.18 в 07:32
Снимка: БГНЕС

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан определи ратификацията от парламента в Скопие на договора за добросъседство с България като повратна точка в добросъседските отношения за целия регион на Западните Балкани и важна стъпка в правилната посока по пътя на Македония към Европейския съюз.

Темата е коментирана и от македонските издания, които, освен върху казаното от еврокомисар Хан, акцентират и на изказване на посланика на Европейския съюз в Скопие Самуел Жбогар, който призовава политиците в Македония за реформи, които ще придвижат страната по пътя ѝ към ЕС.

Акцент се поставя и върху заявеното от българския посланик в македонската столица Иван Петков, който казва, че България желае Македония да получи дата за начало на преговорите за присъединяване към ЕС и че ще подкрепя европейската перспектива на страната.

Място е отделено и на коментарите на премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, които приветстваха ратификацията на договора.

Медиите в Скопие коментират и отсъствието от парламента по време на гласуването на договора на представителите на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, които по-късно на пресконференция в Скопие са заявили, че документът има сериозни пропуски и съдържа текстове, противоречащи на интересите на македонския народ.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна