Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вижте дали въздухът в България е замърсен

БНР се опитва да помогне на потребителите на сайта бързо да имат достъп до актуална информация за чистотата на въздуха в страната от достъпни ресурси в интернет на неправителствени организации или официални институции.

1. Чрез проект на Фондация "Код България".

Натиснете линка Замърсеността на въздуха в София, за да влезете в интерактивна карта, където с кликване могат да бъдат видени данните от сензорите за отделните райони с нивата на фини прахови частици.

Натиснете линка Замърсеността на въздуха в България, за да влезете в интерактивна карта, където с кликване могат да бъдат видени данните от сензорите за отделните райони с нивата на фини прахови частици.

Проектът на фондацията следи замърсеността на въздуха чрез независима мрежа от сензори за фини прахови частици (РМ). Те измерват в реално време диаметъра им в микрометри (µm), като са се наложили два стандарта: PM10 - частици с диаметър до 10 µm и по-фини - PM2,5, които са с диаметър до 2,5 µm.

Макар че това не е най-точният начин, чистота на въздуха в този проект се следи, като се измерва теглото на фините прахови частици в микрограмове на кубичен метър (µg/m3). За да се установи по-добре качеството на въздуха и влиянието му върху здравето, е добре да бъдат включени и измервания на азотен диоксид, серен диоксид и озон, но това изисква по-сложна апаратура.

Тъй като в сайта на фондацията за чистотата на въздуха липсва легенда за нивата на замърсяване, по-долу са показани критериите в ЕС.

2. Чрез Европейската агенция за околната среда

Замърсеността на въздуха в страните в ЕС и други членки на агенцията може да се види в сайт с интерактивна карта на Европейската агенция за околната среда, пуснат през ноември 2017 г. В него се използват данни, изпратени от измервателни станции на официалните институции.

3. Чрез българската Изпълнителна агенция по околна среда

Ежедневен бюлетин за качеството на атмосферния въздух в България на агенцията с данни от предния ден.

4. Прогноза за замърсеността в София с фини прахови частици частици с диаметър до 10 µm.

Прогнозните данни за нивата на ФПЧ10 в София се изчисляват от система, разработена от екип на БАН, по поръчка на Столична община и представят прогноза за средноденонощните стойности.