Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Естония се надява председателството да даде тласък на разширяването на ЕС

Юрий Ратас
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Премиерът на Естония Юрий Ратас изрази надежда българското европредседателство да даде нов тласък на политиката на разширяване на Евросъюза. В Европейския парламент той представи свършеното от Талин и очерта рамките на бъдещите задачи пред България като нов председател.

Ратас получи аплодисменти в пленарната зала по свършеното в областта на единния цифров пазар и по проекта за обща европейска отбрана, а повдигането на темата миграция остави най-много въпросителни. Увереност, че именно по време на българското европредседателство може да се стигне до крайно решение  по реформата на общата европейска система за убежище изрази естонският премиер:

Следващите 18 месеца ще бъдат ключови за бъдещето на ЕС. Новата финансова политика ще трябва да намери баланс между настоящи и нови финансови политики, като миграция и сигурност. По въпроса за миграцията трябва да постигнем политически напредък във вътрешно - и външнополитически план. надявам се до юни да бъде постигнат компромис по Дъблинския регламент. Също така се надявам до юни да стигнем до единна позиция и по въпроса за еврозоната.

Още - в репортажа на Валерия Николова. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна