Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ също поиска доклада на ДАНС и Прокуратурата за работата на БАЦИС

Валентин Николов
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ също поиска доклада на ДАНС и Прокуратурата за работата на Българската акцизна централизирана информационна система /БАЦИС/ да бъде разсекретен. От партията уточниха обаче, че парламентът няма правомощията да го направи, но е важно, за да се разсеят подозренията за злоупотреби, които се вменяват от БСП.

Валентин Николов от ГЕРБ съобщи на брифинг в Народното събрание, че Докладът е по сигнал на Агенции митници към ДАНС и Прокуратурата и е представен на закрита комисия в предходния парламент. Миналата година в Комисията за контрол на контрабандата е обсъждан този доклад. Установено е, че докладът завършва с девет констатации за слабостите в системата БАЦИС, но няма реални нарушения.

Николов каза още:

Обявяване на някаква димка, която никой не може да провери, заради секретния доклад и в един момент обществото стои, а и не само обществото. Ние сме председател на Европейския съюз, а стои мнението, че едва ли не това е една огромна контрабанда и в България никой нищо не предприема. Констатация на наблюдаващия прокурор е, че системата има слабости, но няма констатирани вмешателства, променяне на данни или съответно манипулиране на данни, които да пораждат съмнения за образуване на досъдебно производство - заяви депутатът от ГЕРБ Валентин Николов по повод твърдения на БСП, че е заплашена финансовата сигурност на страната.

Министерство на финансите е предприело необходимите действия, увери Александър Иванов - член на бюджетната комисия в Народното събрание.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна