Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македонският президент наложи вето на закона на употребата на езиците

Македонският президент Георге Иванов оповести ветото върху закона за употреба на езиците в обръщение към нацията.
Снимка: Пресслужба на македонския президент

Македонският президент Георге Иванов наложи вето върху закона за употребата на езиците, който разширява употребата на албанския. Той се мотивира с мнения на експерти и настроения в обществеността, че законът противоречи на конституцията.

Вместо в дух на диалог и съжителство да изграждаме многоетническо общество чрез справедливи и общоприети закони, ние приемаме несправедлив и репресивен закон, с който се фаворизира само албанския език, каза Иванов в обръщение към гражданите на Македония.

Той съобщи, че е изпратил писмо до председателя на парламента, с което го информира за ветото и детайлно мотивира решението си с правни аргументи.

Закон е приет под т.нар. европейско знаме, без да съществува европейска директива, която да налага съгласуване на македонското законодателство с това на ЕС… Но за да бъде абсурдът още по-голям, дори препоръките на представителите на ЕС бяха игнорирани, заяви президентът.

Според него с този закон Македония станала единствената страна, която сама си поставила условия за членство в ЕС. 

Георге Иванов, който бе избран за президент като кандидат на опозиционната сега ВМРО-ДПМНЕ заяви, че законът въвежда паралелност във всички органи на властта, което ще доведе до тяхното блокиране и нефункционалност.

Подобни бяха и аргументите на ВМРО-ДПМНЕ, чиито депутати бойкотираха заседанието на 11 януари, когато законът бе приет от управляващото мнозинство, съставено от Социалдемократическия съюз на Македония на премиера Зоран Заев и албански партии.

Законът предвижда във всички органи на държавната власт в Македония, централните институции, държавните предприятия, агенции, дирекции, учреждения и организации, комисии, юридически лица и други институции официален език, освен македонския и неговата писменост, да бъде и езикът, на който говорят поне 20% от гражданите на страната и тяхната писменост, тоест албанският език.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна