Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цвета Караянчева е почетен патрон на честванията за 170-годишнината от рождението на Христо Ботев

Цвета Караянчева на тържественото честване на годишнината от рождението на Ботев в Калофер
Снимка: БГНЕС

Национален инициативен комитет за отбелязване на 170-ата годишнина от рождението на великия революционер и поет Христо Ботев бе учреден днес в Народното събрание. Председателят на парламента Цвета Караянчева е почетен патрон на честванията, които ще се провеждат през цялата година.

Приех да бъда патрон на тази инициатива, защото преди 170 години в поробена България се ражда един от най-светлите умове - авантюрист и пророк, безумец и спасител. И днес словата му звучат като да са писани в сегашно време и нямат равни по сила и ръст, заяви тя.
В Инициативния комитет са включени - вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, министрите на културата Боил Банов и на туризма Николина Ангелкова, кметовете на Карлово, Калофер и Враца. Участват и председателят на общонародна фондация „Христо Ботйов“ и наследник на великия поет, Боян Ботйов, и генералният директор на БНР Александър Велев.

Сред многобройните инициативи, с които ще бъде отбелязана годишнината, са национална научна конференция, национален събор на училищата, носещи името на поета, и други. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна