Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осем загинали и щети за 500 млн. евро от бурята Фридерике в Германия

Най-малко 10 са жертвите в Северна Европа, загуби в Холандия за малко 90 млн. евро

| обновено на 19.01.18 в 16:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бурята Фридерике отне живота на най-малко десет души в Европа в последното денонощие, като 8 от тях - в Германия. Очаква се ураганните ветрове да отслабнат днес (петък), след като бурята се измести към Полша.

Най-силните пориви на вятъра бяха 200 километра в час и доведоха до хаос във въздушния и наземния транспорт.

За първи път от 2007 г. германските железопътни линии спряха всички влакове в страната. В петък движението им постепенно се възстановяваше, като се очакваше пълна нормализация през уикенда. Стотици жп служители работеха през нощта и продължиха през деня да разчистват линиите от паднали клони и дървета в резултат на ветровете, достигнали скорост до 130 км в час. Други отстраняваха щети по релсовите пътища.

Германската асоциация на застрахователите заяви, че по предварителни оценки щетите от бурята за са за 500 млн. евро.

В Холандия вятърът преобърна в четвъртък десетки камиони и прекъсна електричеството. В петък постепенно започна нормализацията на жп трафика, като застрахователите в страната оценяваха щетите за 90 млн. евро, като това не включва повреди по офис и правителствени сгради, както и в селскостопанския сектор.

Германските власти съобщиха в петък за още два смъртни случая в резултат на най-тежката буря в Германия от 2007 г., които се прибавят към предишните 6, сред които двама пожарникари и двама шофьори на камиони, отнесени от ветровете достигащи до 130 км/ч. Новите случаи са на мъж на 64 години, паднал от 8 метра, докато ремонтирал покрива си в провинция Саксония-Анхалт и починал, по-късно в болница. Друг на 34 години умрял от раните си, получени от паднало дърво.

Бурята причини смъртта на още най-малко четирима души другаде в Европа - трима мъже в Холандия и жена в Белгия.

В Южна Германия високоскоростните междуградски влакове се движеха нормално, но в други райони на страната има проблеми, които се очаква да бъдат преодолени постепенно и всичко да се нормализира през уикенда, съобщи жп операторът „Дойче бан“.

Но освен трагични инциденти имаше и радостна случка – бебето Антон се роди по време на бурята в колата на родителите си в западния град Кьолн, тъй като заради хаоса в пътното движение, те не успяха да стигнат до болница.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени