Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Френският президент Еманюел Макрон отхвърли идеята за специални условия за лондонското Сити в споразумението за Брекзит, пише Гардиън в коментар за вчерашната среща между Макрон и британския премиер Тереза Мей.

Посланието на Макрон гласеше, че Великобритания няма да получи пълен достъп до европейските пазари, включително финансовите, ако не прави вноски в бюджета на ЕС и не приеме всичките му правила, смята изданието.

Друго челно заглавие на Гардиън, са твърденията, че ООН позволява и игнорира сексуални посегателства в своите офиси по целия свят. Десетки служители на международната организация описват пред вестника "култура на мълчание" в работната среда по отношение на посегателствата. Преди няколко месеца "Политико" описа подобни проблеми в администрацията на Европейския парламент, където сексуално насилие е било прикривано.

Преговорите между Атина и Скопие относно името на Република Македония е основна тема за гръцките издания.

В. Катимерини, позовавайки се на македонски медии, извежда петте имена, предложени от международния посредник Матю Нимиц: Република Нова Македония, Република Северна Македония, Република Горна Македония, Република Вардарска Македония и Република Македония - Скопие.

Изолационизъм, засилване на репресиите, продължение на сегашната "епоха на Путин". Това  очаква Русия след президентските избори през март, пише Ведомости, като се позовава на експерти, участвали в социално-икономически форум в Москва.

Според тях е възможно приемане на нова конституция или "разработване на нови правила, които ще позволят на днешния държавен глава да остане на кормилото възможно най-дълго". 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна