Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местят част от инфраструктурата на „Галилео“ в Испания заради Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Част от инфраструктурата на сателитната система „Галилео“ ще бъде предислоцирана от Великобритания в Испания заради Брекзит, съобщиха от Европейската комисия.

Разполагането в Лондон на помощния наблюдателен център за спътниковата система за навигация „Галилео“ започна през 2010 година след спечелен конкурс в сериозна конкуренция от други места в Европа. Центърът се задейства, когато главният център за сигурност в Париж не функционира. Той трябваше да стане напълно функционален по-късно тази година, но говорител на Европейската комисия съобщи, че е взето решение за предислоцирането му в Испания заради излизането на Великобритания от Евросъюза. Официално решението се очаква да бъде обявено на среща следващата сряда.

Решението е пореден удар за британската космическа индустрия в резултат на Брекзит. През ноември британски фирми и Кралското общество за въздухоплаване бяха изключени от участие в бъдещи договори заради Брекзит, което засегна особено програмата „Галилео“.

Системата „Галилео“ се състои от 18 сателита, които ще бъдат напълно функционални през 2020 година. Смята се, че системата е по-точна от тази на GPS и бе разработена отчасти за да може Европа да не бъде изцяло зависима от американската военна навигационна система.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени