Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частична парализа на правителството на САЩ, след като Сенатът не успя да приеме временен бюджет

Сенатът на САЩ отхвърли временно финансиране на федералния бюджет

| обновено на 20.01.18 в 13:33

Много американски федерални институции спират временно работа, след като в петък Сенатът не постигна съгласие за новия бюджет. Законопроектът за финансиране на правителството не получи необходимите 60 гласа след разгорещени спорове за имиграцията и граничната сигурност, посочва Би Би Си.

Частичната парализа на администрацията, която започна в полунощ местно време (7 часа бълг. време в събота), съвпада с първата годишнина от встъпването на президента Доналд Тръмп в длъжност. Тя става за първи път в историята, когато една партия - Републиканската, контролира двете камари на Конгреса и Белия дом. Предишната бе през 2013 г. и продължи 16 дни.

Белият дом обвини за ситуацията сенаторите от Демократическата партия и ги нарече обструкционистки неудачнициТе поставиха политика над националната ни сигурност, над семействата на военнослужещите, децата в уязвимо положение, заяви говорителката Сара Сандърс. Президентът Тръмп няма да преговаря по статута на незаконни имигранти докато демократите държат за заложници нашите законни граждани заради безотговорните си искания, добави тя.

Но лидерът на демократите в Сената Чък Шумър заяви, че Тръмп е отхвърлил два двупартийни компромиса и не е оказал натиск върху партията си в Конгреса за приемането им.

Спирането на работата на правителствени учреждения промени плановете на президента за отбелязване на първата година на поста. Тръмп не замина за резиденцията си "Мар а лаго" във Флорида, където се очакваше в събота да има официална вечеря за набиране на средства за преизбирането му. Той остана в петък в Белия дом, опитвайки се неуспешно да постигне споразумение със сенатора демократ Шумър. След което държавният глава на САЩ се оттеглил в апартаментите си в Белия дом, откъдето по телевизията наблюдавал драматичните дискусии и гласуването в Сената, съобщи АП, позовавайки се на информиран източник.

Какво е частична парализа на администрацията

Частичната парализа на федералното правителство на САЩ означава, че стотици хиляди федерални служители, чиято работа не е смятана за критично важна, са принудени да излязат в неплатен отпуск. Ще продължат да работят само структурите с жизненоважни функции.

Онези служители, чиито длъжности са от съществено значение, няма да излизат в отпуск, но засега ще работят без заплащане, заяви Мик Мълвейни, директор на Административно-бюджетното управление на Белия дом. Сред държавните структури от жизненоважно значение са Управлението по въпросите на социалната сигурност и въоръжените сили, предаде БТА.

Служителите на Министерството по въпросите на ветераните ще останат на работа, тъй като финансирането за ведомството им е отпуснато авансово. Пощенските услуги също ще продължат да функционират нормално, тъй като Американските пощи си имат свои източници на приходи.

Друг сектор, който би трябвало да работи в обичайния си ритъм, е въздухоплаването. Авиодиспечерите, проверяващите служители на Службата за транспортна безопасност и агентите на Службата за митнически и граничен контрол също остават на работа: Всички тези хора ще работят без пари, което просто не е честно, заяви Мълвейни.

Спирането на работата на правителството ще засегне Федералната служба за бедствия и аварии, която в момента се занимава с ликвидиране на последиците от няколко природни бедствия, включително урагана, заради който по-голямата част от Пуерто Рико остана без електричество месеци наред, и горските пожари в Калифорния.

Последният път, когато държавните институции в САЩ спряха работа заради криза с бюджета, бе през октомври 2013 г. и продължи 16 дни. Тогава американската общественост до голяма степен хвърли вината върху хардлайнери в Републиканската партия, които се опитаха да отменят финансирането за програмата за здравна реформа, известна като "Обамакеър", отбелязва ДПА. Тогава близо 800 000 федерални служители не получаваха заплащане до момента, в който на петия ден от кризата Конгресът реши да им се плати със задна дата.

Сегашната криза ще продължи, докато конгресмените не постигнат съгласие по законопроекта за бюджетните разходи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна