Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп няма да преговаря с демократите за реформа на имиграционните закони

| обновено на 21.01.18 в 08:34
Снимка: БТА

Лидерът на републиканското мнозинство в американския Сенат Мич Макконъл каза, че Горната камара на Конгреса ще поднови сесията си днес и ще работи колкото е необходимо, за да сложи край на блокажа с финансирането, заради който федералното правителство вчера спря работа, предаде Ройтерс. Макконъл обяви още, че вотът в Сената за финансирането ще бъде в понеделник, освен ако няма желание той да се проведе още по-рано, съобщи Франс прес.

Гласовете на поне десетима сенатори демократи са необходими за удължаване на временното финансиране на правителството. Те са готови на това, но само ако Тръмп се откаже от депортирането на близо 700 хиляди нелегални имигранти, пристигнали в САЩ още като деца.

По-рано говорител на Белия дом заяви, че американският президент Доналд Тръмп няма да преговаря с Демократическата партия за реформата на имиграционните закони, докато тя не се съгласи да размрази бюджетното финансиране на федералното правителство. В петък Сенатът на Конгреса не успя да се споразумее за удължаване на временното финансиране за федералните учреждения и това доведе до временно спиранена работата на американските държавни институции в деня, в който Тръмп навършва година от стъпването си в длъжност.

Протести за предоставяне на повече правомощия и власт на жени се проведоха в много американски градове - в деня, в който се отбелязва една година от идването на власт на Тръмп. В демонстрациите се включиха звезди от шоубизнеса като Упи Голбърг, Натали Портман, Ева Лонгория, Скарлет Йохансон и други. Протестиращите изразиха недоволството си от политиката на Тръмп по различни въпроси, сред които имиграцията, абортите, правата на жените и на хомосексуалистите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени