Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенция "Фич" повиши с една степен дългосрочния кредитен рейтинг на Испания до "А-"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В края на миналата седмица агенция "Фич" повиши с една степен суверенния дългосрочен кредитен рейтинг на Испания до "А-" от "ВВВ-",  цитирайки силният подем на испанската икономика и подобряващата се фискална картина на страната, съобщава Франс прес.

В същото време "Фич" определи стабилна перспектива пред новия кредитен рейтинг на страната и подчерта, че Испания се радва на плодовете на икономическото възстановяване, като испанската икономика вероятно се е разширила средно с 3,3% между 2015-а и 2017-а година.

Според агенция, икономическото въздействие от опитите на областта Каталуния да обяви независимост през миналия месец на този етап изглежда "ограничено ", но политическото положение в крайна сметка би трябвало да се отрази на растежа на четвъртата по сила икономика в еврозоната.

Събитията около декларацията за независимост на правителството на Каталуния подчертаха наличните политически рискове, но икономическото въздействие досега беше ограничено, отбеляза "Фич". Трябва да се има предвид, че регионът на Каталуния формира около 20% от испанския БВП, като растежът се очаква да се забави с две десети до 0,7% през четвъртото тримесечие на 2017-а година.

Дефицитът на централния държавен бюджет вероятно ще достигне целта си от 3,1% от БВП през тази година, намалявайки съществено от 4,5% през 2016-а година. Нивото на испанската безработицата през ноември 2017-а пък се понижи с два процентни пункта спрямо предходната година, достигайки 16,7%. От 2015-а година насам дълговете в банковия сектор спаднаха с 25 процентни пункта до 159,9% от БВП.

Общите кредитни фундаменти на испанския банков сектор се подобряват постоянно през последните две години, посочи агенция "Фич" и допълни, че делът на необслужваните кредити и на просрочените активи е все още висок, но все пак е спаднал с 11% до ниво от 10% към юни 2017-а година.

Макар и до голяма степен очаквано, решението на "Фич" доведе до засилен интерес за покупки на испански облигации, което провокира понижение на доходността на дългосрочните книжа към 6-седмично дъно в началото на търговията в понеделник.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на Испания се понижава с 5 базисни пункта към 1,39%, достигайки най-ниско ниво от около пет седмици насам.

В същото време лихвеният диференциал между тези книжа и аналогичните немски дългосрочни облигации се понижава до около 89 базисни пункт (лихвите по испанските книжа са 0,9% по-високи от германските), като това е най-малкият лихвен спред от март 2015-а година.

Позитивната инвеститорска настройка се пренася и към останалите т.нар. "периферни"  дългови пазар в еврозоната, като доходността на 10-годишните португалски и италиански облигации се понижава с между 1 и 2 базисни пункта. Допълнителна подкрепа за днешното представяне на пазара на облигации оказва и решението в неделя на социалдемократите на Мартин Шулц да бъдат стартирани официални преговори с консерваторите на канцлера Ангела Меркел за голяма управляващ коалиция.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна