Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ципрас и Заев разговаряха повече от два часа в Давос за името на Македония

Скопие ще промени името на международното летище и на магистрала

| обновено на 25.01.18 в 01:36
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министър-председателите на Гърция и на Македония - Алексис Ципрас и Зоран Заев, разговаряха повече от 2 часа в кулоарите на годишната среща на Световния икономически форум в Давос. Основната тема на първия двустранен контакт на такова ниво от 7 години беше спорът за името на бившата югославска република.

Ципрас и Заев изразиха добрата воля на своите правителства за намиране на решение след 27 години противопоставяне и за ускоряване на преговорите.

Ципрас обеща, че при добра воля от Скопие гръцкият парламент ще подкрепи македонската кандидатура за членство в ЕС и Aдриатическо-йонийската инициатива. Заев пък обяви, че като първи жест в тази посока летището на Скопие вече няма да се казва "Александър Велики", а магистралата със същото име вече ще се казва "Приятелство".

Крайното решение трябва да бъде приемливо и за двете страни. Трябва да полагаме грижи както за нашите, така и за техните интереси. Решението трябва да бъде в посока на защита на националната идентичност и идентичността  на нашите народи. Властите ще променят имената на летището и на магистралата, която вече ще се казва "Приятелство".

Зоран Заев нарече този жест доказателство, че Скопие няма никакви аспирации към Гърция. А Алексис Ципрас наблегна на необходимостта за борба срещу всички форми на ирeдентизъм.

Зоран ме увери, че е готов да предприеме незабавни действия в тази посока. На тази основа, от моя страна, обявявам, че съм готов да действам за отблокиране на процудерите по членството на съседната ни страна в Aдриатическо-йонийската инициатива и за ратификацията в гръцкия парламент на втората фаза на асоциирането й към Евросъюза.

Гръцкият външен министър се похвали в туитър, че настоящото правителство слага край на иредентизма, предаде МИА. Изявлението на Никос Кодзиас очевидно е отговор на критиките от опозиционната партия "Нова демокрация" за стъпките, които предприема кабинетът на Ципрас за решаване на спора със Скопие. С инерцията си те позволиха да се градят иредентистки велики александровци, а ние слагаме край на иредентизма. Народът ще види и ще отсъди, пише Кодзиас в социалната мрежа.

По-рано днес македонското правителство обяви, че е започнало да анализира рамката за предстоящите преговори с Гърция, която предложи посредникът от ООН Матю Нимиц. В Скопие се подготвят консултации за намиране на консенсусна македонска позиция с участието на премиера Зоран Заев, президента Георге Иванов и лидерите на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети и на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицовски.

Нимиц се очаква да пристигне в Скопие на 31 януари и да разговаря с политическото ръководство на страната на 1 февруари.

Преди разговора със Заев в Давос гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви пред европейските си партньори, че те не винаги схващат предизвикателствата на това да живееш с "агресивен" съсед като Турция, предаде Ройтерс.

Ципрас определи споразумението между Европейския съюз и Турция за мигрантите от март 2016 година като трудно, но необходимо. Той каза, че за Гърция е важно това споразумение да се спазва, да не се нарушава международното право и да не се застрашават нейните национални интереси.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени