Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ска Келер: В новия антикорупционен закон се смесват доста структури, това води до размиване на отговорността

| обновено на 25.01.18 в 08:18
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Корупцията остава сериозен проблем за България. Особена тревога буди новият антикорупционен закон - това се казва в проучване на коалицията "Зелените/Европейски свободен алианс". Пред "Хоризонт" съпредседателят на коалицията в Европейския парламент Ска Келер заяви:

Докладът отчита, че много неща са направени през изминалите години и десетилетия, но има много още за вършене. От една страна, това е заради новия антикорупционен закон, в който се смесват доста структури, които, иначе, вероятно работят добре. А това води до размиване на отговорността. И най-вече - защитата на разобличителите е напълно премахната, а те са изключително важен инструмент за разкриването на корупцията. Друг проблем е корупционното поведение, което ще се санкционира - не е ясно какво точно е това поведение. Още повече че така може да бъде сплашен или принуден да замълчи неудобният опонент или медия например. Така че - докладът дава препоръки на България, но също и на ЕС, който има ангажимент в борбата с корупцията в рамките на своите институции.

Ска Келер коментира и темата за квотите за мигрантите. Според нея трябва да по-настойчиво да се търси отговор на въпроса кое принуждава мигрантите да бягат:

Смятам, че е необходима нова система, в която всички да участват според възможностите си. Това мое мнение се споделя от много страни - членки и евродепутати и можем да намерим компромис. Когато обаче българският премиер казва, че тази идея е мъртва и няма смисъл да я обсъждаме, това не е намиране на компромис, а означава, че оставяме Гърция, Италия и Малта да се оправят сами, без да ни пука за тях. Определено смятам, че трябва по-настойчиво да повдигаме въпроса за причините, които принуждават хората да бягат. И не говоря само за бежанците, а и за миграцията.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна