Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Турската офанзива срещу кюрдския анклав Африн продължава да е във фокуса на някои англоезични издания. Различни интереси се преследват в Сирия, за което продължават да плащат цивилните граждани, изтъква в редакционна статия британският вестник "Гардиън". Антипатията на Анкара към перспективата за автономна или независима кюрдска държава е дългогодишна, а смесените и противоречиви сигнали на американското правителство влошават нещата. Но основният проблем е, че твърде много страни следват сложни и несъвместими амбиции, заключава още изданието. 

Сирия е тема и за руския печат, който обаче коментира химическите атаки в страната и инициативата на Русия за създаване на нов механизъм за разследването им, която Съединените щати отхвърлят. До петък Съветът за сигурност на ООН ще обсъди предложението на Русия, информира  "Комерсант". 
Пресата в Македония и Гърция пък проследява в детайли световния икономически форум в Давос, по време на който очи в очи се срещнаха снощи македонският премиер Зоран Заев и гръцкият му колега Алексис Ципрас. 
 "Ципрас и Заев са готови да разсекат Гордиевия възел", четем в загалвие на гръцкото издание "Етнос", докато вестник "Прото тема" извежда, че "първата стъпка на двамата премиери е била свързана с "въздухоплавателни" обещания.
Македония и Гърция ще повишат нивото на преговорния процес за разрешаване на въпроса за името, пише скопският вестник "Нова Македония", а вестник "Вечер" пък извежда като акцент от разговора, че Алексис Ципрас заявил в Давос, че неговите  европейски партньори не могат винаги да преценят колко големи и какви са предизвикателствата от това да се живее с агресивен съсед като Турция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени