Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летище София отчете ръст на пътниците с над 30% през изминалата година

Близо 6,5 милиона пътници са били обслужени през 2017 година

Снимка: Луиза Лазарова, БНР

Изминалата 2017-а година беше рекордна в историята на столичното летище, показват данни, представени в четвъртък от ръководството на летище София. През предходните 12 месеца са били обслужени около шест милиона и половина пътници (6 490 096), което представлява ръст от 30,3% спрямо година по-рано.

Забележителен е фактът, че рекордно увеличение по отношение на пътниците отбелязва и всеки един месец от изминалата година, като през Терминал 1 са преминали 36% от всички пътници, а през Терминал 2 – 64%, допълват от ръководството на летището.

Традиционно, най-силни месеци по отношение на брой обслужени пътници са юли, август и септември с над 600 хиляди пътуващи във всеки един от тях, докато 10-те най-предпочитани дестинации през изтеклата година са били в посока Лондон, Милано, Варна, Рим, Амстердам, Брюксел, Мадрид, Тел Авив, Франкфурт, Мюнхен.

Ръст от 11,3% се наблюдава и в броя на полетите за 2017-а година, като през изминалата година са излетели и кацнали общо 57 670 самолети.

Обработените товарни и пощенски пратки са сходни спрямо тези от предходната година и възлизат на 21 хиляди тона на годишна база.

От ръководството на летището също така отбелязват, че зимното разписание за 2017-а/2018-а година предлага избор от над 20 авиокомпании, които изпълняват директни полети до 63 дестинации в Европа и Близкия изток.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна