Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С промени в Закона за филмовата индустрия:

НС одобри на първо четене нова схема за държавната помощ във филмопроизводство

Снимка: БГНЕС

Депутатите одобриха нова схема за държавна помощ за филмопроизводство, след като приеха на първо четене промени в Закона за филмовата индустрия. Отпада изискването авторите на български филм да са с българско гражданство, но се запазва условието филмът да е на български език.

С промените, внесени от Министерски съвет, се предвижда разходването на средства от бюджета на филм на територията на България да бъде в размер не по-малко от 75% и не повече от 160%, изчислени като процент от отпуснатите целеви средства за държавно подпомагане.

От определенията за „средностатистически бюджет на игрален филм”, „средностатистически бюджет на документален филм” и „средностатистически бюджет на анимационен филм” отпадат изискванията за дължината и вида на филмовата лента. Това е в съответствие с процесите на дигитализация във филмовата индустрия, както и уеднаквяване на условията за финансово подпомагане на различните категории филми, произвеждани и разпространявани у нас.

Съществуващото в закона определение за „нискобюджетен филм” се заменя с ново легално определение за „труден филм”. В мотивите е записано, че в своята политика Европейският съюз отдава предпочитание на този вид творби при определяне на параметрите и лимитите за финансово подпомагане на филми.

Със законопроекта се предлага намаляване на административната тежест, като отпада изискването за филмови продуценти, разпространители на филми и за лицата, оказващи показ на филми на територията на България, да предоставят актуално удостоверение за вписване в Търговския регистър, необходимо за публичния регистър на Изпълнителна агенция „Национален филмов център”.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна