Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Военния комитет на ЕС с официална визита в София

Европейската отбрана и сигурността на Западните Балкани - акцент в разговорите в МО

В зала "Тържествена" на МО министър Каракачанов награди Костаракос с почетния знак "Свети Георги"
Снимка: БГНЕС

На официално посещение в България е председателят на Военния комитет на Европейския съюз генерал Михаил Костаракос. Той се срещна с началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и с военния министър Красимир Каракачанов. На тържествена церемония генерал Костаракос бе награден с почетен знак "Свети Георги" - първа степен.

Въпросите от европейската отбрана и сигурността на Западните Балкани са били в центъра на проведените разговори във военното министерство:

По време на Българското европредседателство една от дежурните бойни групи на Европейския съюз е тази, в която участва България. Това е бойната група "Хелброк".

През следващите шест месеца ще имаме държава - членка, която активно допринася за укрепването на европейската сигурност, каза генерал Костаракос и изтъкна и силната ангажираност на военните сили на страната ни към мисиите и операциите на Европейския съюз.

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев отбеляза:

България приветства решението на Съвета на Европейския съюз за координиран годишен преглед на отбраната. Продължаване работата по европейския фонд за отбрана и предприемане на регламента за създаване на европейска програма за индустриално развитие в областта на отбраната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени