Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът на ЕС: Незаконни са тестовете за сексуалност на бежанци

Съдът на Европейския съюз постанови в четвъртък, че психологическите тестове за определяне на сексуалността на търсещи убежище, избягали от страни, където хомосексуалността е незаконна, съобщи АФП.

Решението е по повод мъж от Нигерия, който бил подложен на такива тестове от властите в Унгария, които според съда представляват прекомерна намеса в личния живот.

Търсещите убежище не трябва да се подлагат на психологически тест, за да бъде определена сексуалната им ориентация, обяви базираната в Люксембург най-висша съдебна институция на ЕС. Извършването на такива тестове представлява непропорционална намеса в личния живот, се посочва още в решението.

Мъжът от Нигерия подал молба за убежище в Унгария през април 2015 г., като посочил, че се опасява от преследване в родината си заради своята хомосексуалност.

Хомосексуалността е незаконна в консервативната в религиозно отношение Норвегия, като през 2014 г. бяха приети допълнителни законодателни мерки срещу гей браковете и еднополовите съюзи.

Унгарските власти отхвърлили молбата за убежище, след като експерт по психотестове докладвал, че те не могли да потвърдят заявената от нигериеца сексуална ориентация.

Търсещият убежище се обърнал към съдилищата в Унгария с мотива, че тестовете накърняват основните му права и в никакъв случай не биха могли да оценят сексуалната му ориентация.

Съдът посочва, че държави могат да наредят на експерти да им помогнат да определят нуждата от защита, но те трябва да спазват европейското законодателство в областта на човешките права. Според решението тестовете за сексуалност представляват особено сериозна намеса, тъй като засягат най-интимните аспекти на личния живот.

Дясното правителство на Унгария е голям противник на масовата миграция и отхвърли задължителните квоти за разселване на мигранти, наложени от ЕС.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна