Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Попов: С малка преднина Земан ще спечели втори мандат

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Допускам, че макар и с малко може би Милош Земан ще спечели втория тур на президентските избори в Чехия и ще повтори своя мандат. Социологическите проучвания показват много близки резултати на Земан и Иржи Драхош. Това прогнозира в предаването "Събота 150" бившият посланик на България в Чехия доц. Здравко Попов

Електоратите на бизнесмените, които се явиха в битката за президент на страната, много трудно биха припознали Иржи Драхош за свой представител. Той стои някак различно и от политическите традиции, и от бизнес традициите. Той е учен човек. Той е много симпатизиран от младите хора, също от Брюксел.

Доц. Попов посочи и евроскептичните убеждения на Земан, които споделят избирателите:

Гражданското общество на Чехия е сравнително евроскептично, т.е. не става дума само за политически фигури и политически партии. Има една своеобразна тиха гражданска съпротива срещу всеки опит на Брюксел да отнема правото на чехите да решават своето настояще и своето бъдеще. Наистина чехите са свръхчувствителни относно въпроса за независимостта. Това не е просто политически проблем в Чехия, това е граждански въпрос – относно чувството им за достойнство, за независимост, за национален интерес, за правото да решават съдбините си сами. Това прави малко по особен начин присъствието на Чехия в ЕС, където се предполага, че трябва да има споделени ценности, споделени решения и интереси и в някакъв смисъл да се съобразява с една все пак видима йерархия, която съществува в Европа, все пак има някакви окончателни виждания, решения, които се взимат в Брюксел, а не в столиците на страните-членки.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени