Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Анастасиадис и Малас отиват на балотаж за държавен глава на Кипър

Президентът Никос Анастасиадис (вляво) получи 35,5% от гласовете и се изправя на балотаж на 4 февруари срещу независимия Ставрос Малас, събрал 30,25% на първия кръг на изборите в неделя
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Много оспорван балотаж за избор на нов държавен глава на Кипър предстои следващата неделя, след като на завършилия днес първи тур на президентските избори разликата между резултатите на първите двама претенденти е само 5%.

Настоящият президент на Кипър Никос Анастасиадис, подкрепян от дясната партия ДИСИ и независимия кандидат Ставрос Малас, зад когото стои лявата опозиционна партия АКЕЛ, ще спорят за доверието на избирателите на 4 февруари. Двамата за втори път се изправят един срещу друг във финален кандидатпрезидентски двубой – балотажът преди 5 години бе също между тях двамата и тогава Анастасиадис спечели срещу опонента си.

Според официално обявените резултати след окончателното преброяване на пуснатите днес бюлетини за Никос Анастасиадис са гласували 35,5%. В много оспорвана битка за второто място Ставрос Малас го печели с 30,25%.

От щаба на Анастасиадис заявиха, че той е поучил силна подкрепа, а от щаба на Малас обявиха, че хората са гласували за промяна. Резултатите и особено отпадането на твърдолинейния Никос Пападопулос се коментират като ясен вот за федералното решение за обединение на Кипър.

Изборите днес преминаха при относително ниска активност. В тях участваха 71,4% от регистрираните почти 551 000 избиратели, с 12% по-малко, отколкото на предишните президентски избори през 2013 г. Според анализаторите нежеланието на хората, особено на по-младите, да гласуват се дължи на тяхното разочарование и недоволство от политическата система, корупцията, финансовата несигурност.

Президентът в Кипър ръководи правителството и има големи правомощия. Победителят във вота следващата неделя ще стане осмият президент на Кипър.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени