Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фитнес гривна показва в интернет военни бази по света

Снимка: БТА

Военни по целия свят са споделяли публично маршрута си по време на тренировки, включително когато това е ставало във или около военни бази, съобщава Би Би Си.

Фитнес гривни, свързвани със световната мрежа, публикуват в интернет карта на пътя, който потребителите са използвали по време на тичане или колоездене. В Сирия и Афганистан тези карти очертават до голяма степен структурата на чужди военни бази. 

Американските военни проучват картите, заяви военен US говорител.

Потребителите, използващи въпросното приложение, могат в настройките да изберат дали движенията им да са публични или лични, и когато са лични, тогава не се публикуват в интернет.

Появата на военни бази на картата показва, че голям брой военни по целия свят са споделяли публично данните за местонахождението си. Последната версия на картата на приложението беше публикувана през ноември, но едва през уикенда се появи темата за последиците от ползването му от военни.

Местонахождението на военните бази е донякъде известно заради местните жители и сателитни изображения като Гугъл ърт. Това, което е тревожно в случая, е, че картата показва нивото на активност и движението вътре в сградата, както и извън базите. Така може да станат известни използвани маршрути за учения и патрулирани пътища.

Приложението е по-популярно на Запад, което означава, че чуждите военни бази са по-ярко изразени като "горещи точки" в Близкия изток. Сред базите, които лесно могат да ибъдат идентифицирани, са използваните от САЩ в Сирия и Ирак, базата на Великобритания на Фолклендските острови и една, използвана от французите в Нигер. Видима е и активност в руската база Хмеймим в Сирия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна